2019
2019

„Варна Лит“ представи дебютната книга на журналиста и общественик Асен Агов „Добър вечер, дами и господа! Бягството на България към свободния свят”

Международният литературен фестивал „Варна Лит“ представи във Варна дебютната книга на българския журналист и общественик Асен Агов „Добър вечер, дами и господа! Бягството на България към свободния свят”, на издателство „Сиела“.
„За първи път „Варна Лит“ представя произведение различно от художествената литература“ каза при откриването на срещата Свилен Спасов, един от създателите на фестивала. Книгата е изключителна по своя характер не само заради честния и интелигентен разказ на автора, чийто професионален път е бил част от вихъра на обществения живот у нас. Това е книга, която няма аналог – документален роман, публицистика, мемоар или историческа хроника. Произведение, което ни води през паметта на няколко поколения от рода на автора и в същото време е хроника на събитията белязали пътя на България от Съединението до наши дни.
Срещата продължи с непринуден и открит разговор с Асен Агов, който разказа много лични истории, свързани със създаването на книгата. Увлекателен разказ за драматични събития, свързани с неговия род, през скъпите спомени за смелата журналистиката, за изключителните му колеги и за личните избори. Авторът е категоричен, че бягството на България към свободния свят все още не е завършило. И допълни, че свободата, за която непрекъснато милеем не е укрепнала в нито една страна от бившия социалистически лагер. Липсата на справедливост, липсата на равенство продължават да подкопават свободата и пътя към нея, каза Асен Агов.
„Можем да върнем властта в ръцете на гражданите и пътят за това минава през устройството на държавата“, продължи авторът и посочи, че днес общините са единственото звено, което се самоуправлява, макар данъчната политика да ги ограничава. Трябва да преподредим държавата си, да „събудим“ регионите, да им дадем власт и контрол над активите.“
Асен Агов не подмина темата за свободата на медиите и за езика на омразата, но не скри и вярата си, че родените след 2000 година, тези на които е посветена първата му книга ще поискат да познават и да помнят историята на своя род и на родината си.
Книжарница „Сиела“ стана домакин на заключителната част от срещата на автора с неговите читатели.

Погледни още...