2019
2019

„Варна Лит“ се завръща с още по-големи истории!

Дмитрий Глуховски е едно от международните имена, които ще подкрепят детско-юношеския литературен фестивал.
Най-цветният литературен фестивал „Варна Лит“ се завръща със своето трето издание!
 
От 29 май до 1 юни 2019 г. морската ни столица отново ще се превърне в пристан за знакови световни и български имена с ярка следа в областта на литературата, журналистиката, образованието, театъра, киното, музиката и изобразителното изкуство.
С  над 4000 посетители и 60 срещи във и извън класните стаи „Варна Лит“ 2018 г. затвърди статута си на уникална по рода си и устойчива платформа, обединяваща образователни и културни инициативи.
 
През 2019 г. изданието ще изненада посетителите си освен с първото връчване на  Европейска награда „Димитър Димов“, но и с разнообразна програма, която ще включва събития както за деца и тийнейджъри, така и за възрастни.
 
Дмитрий Глуховски – авторът на поредица „Метро 2033“, вдъхновила популярната компютърна игра, на романите „Бъдеще“, „Текст“ и сборника „Разкази за родината“, е първият обявен писател, който ще застане зад инициативата и ще се включи в специален панел, посветен на връзката между литературата като отзвук на политическата действителност, в която живеем.
 
Във фестивала ще се включат световноизвестни писатели, а България ще бъде представена от над 15, сред които и знакови варненски творци. Имената ще бъдат обявени по-късно.
Вече стартира ученически конкурс на тема “Малки и големи семейни истории”, който насърчава подрастващите да се поразровят в собствената си родова памет и да намерят интересното, значимото, забавното.
 
За първа година във фестивала ще бъде включено и късометражно кино, а планираните работилници, пленери, срещи в класните стаи, постановки за малки и големи, както и концерт на плажа ще бъдат само малка част от външните събития, които ще дадат старта на едно незабравимо лято.
Очаквайте скоро цялата програма на: http://www.varnalit.com/
Всяка голяма история е изтъкана от множество малки. Но и най-малката история може да е голяма сама по себе си.
А „Варна Лит“ 2019 г. е душата на  историите, които трябва да бъдат продължени.

Погледни още...