2019
2019

Весела Фламбурари

Българска детска писателка, родена през 1967 г. Завършила е куклено актьорско майсторство в НАТФИЗ и културология в СУ. Член е на СБП. Омъжена за д-р Василис Фламбурарис. Живее и пише в Атина, Гърция.
Весела е носител на български и европейски награди за детска литература. Книгите й се издават у нас и в чужбина. Весела пише само за деца, в жанровете детско-юношеско фентъзи и литература за най-малките. По приказките на Весела Фламбурари са реализирани театрални пиеси, телевизионни серии и радиопредавания. В „Малкото-голямо четене”, (инициатива на БНТ за любима детска  книга) Весела достига 65-то място, измежду автори и книги за деца от цял свят и всички времена.
Весела Фламбурари публикува теоретични статии относно детската литература и е член на български и международни комисии за журиране на литература за деца. Редовен гост е на срещи с деца в България, Гърция, Босна и Херцеговина, Сърбия, Швеция и др. Всички срещи на авторката преминават като текст-пърформанс, тъй като писателката използва професионалните си познания и представя своите книги с изразните средства на кукления театър. Създател и собственик на Ателие за българска детска литература „Горната земя“ (Upper earth books) което  подкрепя български автори и художници.
Весела Фламбурари е дебеличка (до второ нареждане!) има много тъмно кафяви очи, обича да се смее, да си пее и да вярва, че слънцето грее за всички.

Погледни още...