2019
2019

Десетокласничка се превърна в Девойката от „Драконът“

Десетокласничка се превърна в Девойката от „Драконът“ – новата постановка на известния режисьор Явор Гърдев на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна.
16-годишната Александра Златева е възпитаник на Детско-юношески театър „Златното ключе“ с ръководител Сия Папазова, а Гърдев я избира за ролята след среща по време на Международния литературен фестивал „Варна Лит“ в края на май.
„Срещата, която се осъществи благодарение на фестивала „Варна Лит“, отбеляза началото на пътя ми към „Драконът“. Въпреки че бях запозната с Явор Гърдев и много голяма част от постановките му, за първи път го виждах лично. За мен беше изключително вълнуващо да надникна в неговия свят и да видя театъра през неговите очи. По време на срещата имахме възможност да разберем как разсъждава, да се докоснем до изкуството и неговия личен творчески път. Беше едно изключително полезно преживяване, което, за моя радост, даде и много успешен резултат“, споделя Александра.
 
“Във Варна има много детски театрални студии. Част от тях са и с дълга, сериозна традиция. Тази среща беше много вълнуваща за мен, но и полезна, тъй като Сия Папазова, която в момента ръководи Детско-юношески театър “Златното ключе”, ме покани на техни репетиции, за да чуя монолози на възпитаниците й. Тогава ми се стори, че мога да намеря изпълнителка за една от главните роли в спектакъла, която би било добре да се изиграе от невръстно момиче със силен характер и бунтарско самочувствие, както е написана, а не от актриса, която да се вдетинява, за да изобрази “невръстност”. Накратко преследвах безусловен, а не условен ефект. И така изслушването на монолози едновременно с това се превърна и в едно първо прослушване за тази роля в “Драконът”, разказва Гърдев. 
В театъра се провел кастинг с няколко актриси – с много добри заложби и талант, но с жизнен опит на вече зрели хора.
„Бяха преминали отдавна фазата на тийнейджърската бунтовност. За сметка на това у Александра Златева забелязах някакво особено вътрешно упорство, прямота, решителност и говорна култура, усвоена вероятно в студията“, посочва още режисьорът.
 
Художественият ръководител на ДЮТ „Златното ключе“ Сия Папазова работи с Александра от 3 години.
„В началото беше неуверена и дистанцирана, но много бързо навлезе в целия процес благодарение на своя талант. С нея работя много целенасочено и внимателно в посоката да бъде актриса. Този ранен, но категоричен избор на актьорската професия, й прави чест. Много малко от младите  хора днес имат яснота какво искат и как да го постигнат“, коментира Сия Папазова. 
 
„Преди да получа покана за участие в „Драконът“ имахме много срещи, преминах през два кастинга и след едно изненадващо позвъняване се оказах на сцената на Драматичния театър. В началото имах леки притеснения, но мисля, че това е напълно нормално, и бързо успях да ги преодолея“, разказва младата актриса.
“Александра се представи обнадеждаващо добре и така се стигна до разпределението й в пиесата. Днес тя уверено и убедително се справя със задачата си и аз съм много доволен, че заложих именно на такова безусловно разпределение“, споделя още Явор Гърдев.
 
За десетокласничката ролята в „Драконът“ е голяма радост, но и сериозна отговорност.
„Да се работи с режисьор като Явор Гърдев е огромно удоволствие. Провокира ме да разсъждавам върху ролята и героинята ми и с негова подкрепа достигнах до същността и характера на Девойката. На актьорите и целият екип мога единствено да благодаря. Изключително вдъхновяващи, помагащи и подкрепящи“, коментира Александра. Признава, че няма любима роля и не желае да си поставя рамки в това отношение, но със сигурност театърът е най-голямата й страст.
 
„Фестивалът „Варна Лит“ дава възможност да разкрием специфичната връзка между прозата, късия разказ и театъра, включително и пред гостуващите автори. Беше извънредно полезно! А за шансът, даден на Александра – свалям шапка на колегите от Драматичния театър, които приемат най-младите актьори като равни. Това е много ценно както в педагогическо, така и в художествено отношение“, смята Сия Папазова.
 
Снимки: Стефан Н. Щерев

Погледни още...