2019
2019

Деца оставиха автографи за бъдещето с „Варна Лит“


Автографи за бъдещето с „Варна Лит“ оставиха учениците-победители в детския литературен конкурс „Големи и малки семейни истории“ на третото издание на Международен литературен фестивал „Варна Лит“.
Младите автори подписаха своите творби, отпечатани от сдружението-организатор в специално приложение на ученическия вестник „НахОДКи“, издаван от Общинския детски комплекс в морския град.
Участниците в конкурса бяха оценявани от Захари Карабашлиев, писател и творчески директор на МЛФ „Варна Лит“, Кристиана Димчева, главен библиотекар в РБ „Пенчо Славейков“- Варна и Дора Солакова, учител по БЕЛ и преподавател по български език за чужденци.

Приложението „Големи и малки семейни истории“ увековечава историите на Стефани Ангелова, Маргарита Серебренник, Иван Доте, Александър Габровски, Радина Узунова, Никол Бояджиева, Мариам Аракелян, Иван Лазаров, Алекс Илиев, Виктория Баргазова. Публикувани са и четири творби с  поощрителни отличия – на Сашо Надеждов, Марина Димитрова, Симеон Цветомиров и Йоан Денев.

Уникалният брой на вестник „НахОДКи“ с автографи на младите творци ще бъде съхраняван в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ за идните поколения. От 2018 г. там се пази и Капсулата с детски мечти „Варна Лит“, събрала наградените творби от миналия конкурс „Писмо до мен след 10 години“.
Литературните предизвикателства на „Варна Лит“ към учениците се радват на огромен успех и в тях участват стотици деца от 1 до 12 клас. Фестивалните дни в края на месец май, изпълнени с многобройни вълнуващи срещи в класните стаи, атрактивни уъркшопове, кинопрожекции, театрални постановки, концерти и дискусии с популярни творци, са сред най-очакваните и обичани събития в културния календар на Варна.
 
 
 

Погледни още...