2019
2019

Започна второто издание на Европейска литературна награда „Димитър Димов“

Второто издание на Европейска литературна наградаДимитър Димов“ е  открито официално – от началото на октомври организаторите вече приемат заявки от българските издатели. Името на победителя в тазгодишния конкурс ще стане ясно през май 2020 г., а носителят на престижния приз в първото издание на наградата е романът „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“) от френския писател Жером Ферари.
 
От 1 октомври 2019 г. до 15 януари 2020 г. организаторите на Европейска литературна награда за романДимитър Димов“ приемат на имейл ddimov.nagrada@gmail.com заявки за участие във второто издание на престижния конкурс. Регламентът, установен с учредяването на наградата се запазва напълно. Право да номинират имат единствено издателствата, като всеки издател може да кандидатства с до 2 родни и до 2 чуждестранни европейски романа от съвременни живи писатели, издадени на български език през календарната 2019 г. След подаване на заявките експертното жури отново ще определи петима финалисти, които ще бъдат обявени публично през март 2020 г. Всеки от финалистите ще получи покана за лично участие във втората церемония по връчване на Европейска литературна награда за романДимитър Димов“ през май 2020 г., когато ще стане ясно и името на победителя. Носителят на приза печели парична награда в размер на 10 000 лева (5000 евро), грамота и специално изработена статуетка.
 
Носител на първата Европейска литературна наградаДимитър Димов“ е французинът Жером Ферари с романа „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“), за който авторът печели и „Гонкур“ през 2012 г. Другите четирима финалисти, които се състезаваха с Ферари през 2019 г., бяха руснакът Дмитрий Глуховски с „Текст“ (изд. „Сиела“), българинът Добромир Байчев с „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), литовецът Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“) и британката Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“). Петте произведения бяха избрани от общо 39 романа – 28 български и 11 преводни, номинирани от 21 издателства, а наградата бе връчена в Морската ни столица през май по време на фестивала „Варна Лит 2019“.
 
Европейска литературна наградаДимитър Димов“ е учредена под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних по повод 110 години от рождението на големия български писател, които се навършиха през 2019 г. Наградата има за цел да отличи съвременни романи с висока художествена стойност, писани на територията на Стария континент и издадени на български език в предходната година.
Формулярът за кандидатстване може да се изтегли от тук: Формуляр_за_награда_Димитър_Димов_2020

Погледни още...