2019
2019
„Варна Лит” е международен литературен форум с фокус съвременни книги за деца и тийнейджъри, организиран и подкрепен от Община Варна. Той има за цел да насърчи интереса на децата и юношите към четенето въпреки предизвикателствата, които предлага постоянно променящият се глобален свят.
Варна, като модерен и отворен към нуждите на новото поколение град, заслужено избран за Европейска младежка столица 2017, осъзнава колко важни са знанието и културните навици на по-младите му жители.
Ние вярваме, че литературата трябва да присъства в класните стаи не просто като задължителен предмет за изучаване, а с богатството на своето многообразие, със своите най-различни лица. Затова сме поканили да ни гостуват автори на съвременна детска и младежка литература, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, така и наложени писатели „за възрастни”, опитали перото си и за най-млади читатели. В рамките на тези литературни дни предвиждаме богата и разнообразна програма, включваща срещи с автори, Q&A формати, работилници и творчески ателиета, възстановки, уебинари, концерти, дори и маскарад с костюми на любими литературни герои. Желанието ни е да срещнем децата на Варна със самите създатели на истории, книги и илюстрации; с тези, които вдъхновяват младежите и ги мотивират към развитие и себеизразяване.
За всички поканени от България и чужбина автори са организирани срещи в знакови за града ни сгради и пространства. Всички те ще посетят основни и средни училища, гимназии. Ще влязат в класни стаи, ще разговарят очи в очи със своите сегашни или бъдещи читатели и ще се запознаят с преподаватели и родители. Съвременното качествено образование е тясно свързано със съвременната култура, с предизвикателствата на социалните мрежи, с различните форми на разказване на истории, със споделянето.
Вярваме, че книгата винаги е била в основата на българската духовна култура. За нас е чест да превърнем града ни в домакин на поредица от литературни събития, които да отпразнуват четенето.
Сигурни сме, че с богатата си, разнообразна програма „Варна Лит 2018” ще заеме своето място на литературната карта на Европа и ще се превърне в литературен пристан на България.
Община Варна