2019
2019
„Варна Лит” е литературен фестивал, който се проведе за пръв път във Варна през 2017 г. и беше с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене. Литературата “влезе” в класните стаи на близо 50 училища и извънкласни школи не просто като задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица —  тези на най-добрите автори на съвременна детска и младежка литература, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, така и наложени писатели „за възрастни”, опитали перото си и за най-млади читатели.
Учениците се срещнаха с любимите си автори и се забавляваха, преодолявайки бариери и предразсъдъци. Четенето е нещо хубаво и интересно — извън списъците със задължителна литература, извън рамкиращото „трябва” — то може да бъде както полезно, така и забавно.

“ВарнаЛит” създаде условия за разговор между поколения, насърчи разкриване и развитие на творческия потенциал у децата чрез срещи, работилници и артистични изяви. Фестивалът беше изключително топло приет от варненци и отлично отразен в националните медии.
И тази година основната програма ще представи съвременни чуждестранни и български автори с принос в популяризирането на четенето и литературата както сред деца и тийнейджъри, така и с цялостно културно значение. Срещите ще бъдат организирани в училища, библиотеки, галерии, музеи и различни алтернативни пространства. Съпътстващата програма ще включва дискусии, прожекции, работилници и концерти. Фестивалът се превърна в неотменима част от културната програма на града, разви се като ежегодно и очаквано събитие, привличащо във Варна най-големите имена в литературата и изкуствата, превръщайки всеки един от тях в приятел на града и културен “посланик”.
Темата на тазгодишното издание на фестивала е „Истории и история“. През 2019 г. изданието ще изненада посетителите си освен с първото връчване на  Европейска литературна награда „Димитър Димов“, но и с разнообразна програма. Пред учениците на Варна е поставено ново предизвикателство – литературен конкурс „Големи и малки семейни истории“. За първа година във фестивала ще бъде включено и късометражно кино, а планираните работилници, пленери, срещи в класните стаи, постановки за малки и големи, както и концерт на плажа ще бъдат само малка част от външните събития, които ще дадат старта на едно незабравимо лято.
Всяка голяма история е изтъкана от множество малки. Но и най-малката история може да е голяма сама по себе си. А „Варна Лит“ 2019 г. е душата на  историите, които трябва да бъдат продължени.
Сдружение „МЛФ ВарнаЛит” организира фестивала с подкрепата на Общински Фонд „Култура” на Община Варна, частни дарения и неправителствени организации, бизнес и др.
Негови учредители са: Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Свилен Спасов, Даниела Цочева и Искра Урумова.