2019
2019

Капсула „Варна Лит“ 10 години ще пази детски мечти

Капсула „Варна Лит“ 10 години ще пази детски мечти в РБ „Пенчо Славейков“ – гр. Варна. Мечтите са споделени в десетте наградени творби в конкурса за ученическо есе на тема „Писмо до мен след 10 години“ – част от Международен литературен фестивал „Варна Лит 2018“.  Днес представители на СНЦ „Международен литературен фестивал Варна Лит“, заедно с отличените деца-творци, официално предадоха специалната кутия на ръководството на библиотеката.
Пъстроцветната кутия, изработена от Виктория Георгиева – МOUSE, се превръща в своеобразна капсула на времето за ученическите мечти, прогнози, планове, тревоги и очаквания за живота след десетилетие. Десетте деца припомниха откъси от своите творби, поставиха ги в пликове, които надписаха до себе си за времето след 10 години, и те бяха прибрани в кутията, заедно със снимки от четенето, провело се на 30 май 2018 г.
Целта на инициативата е да бъде съхранена информация за вижданията и мечтите на днешните деца относно техния живот и заобикалящия ги свят след 10 години(2028 г.) и тогава те да бъдат огласени отново. Директорът на РБ „Пенчо Славейков“ Радка Калчева и нейният екип приеха кутията с обещание да я съхраняват, а всяко от десетте деца получи като подарък ваучер за годишен абонамент в библиотеката.
Учениците, чиито творби остават за съхранение в РБ „Пенчо Славейков“ – гр. Варна са:
Милица Иванова(прочетено от Иво Иванов), Йоан Костов(прочетено от Захари Карабашлиев), Велина Костово(прочетено от Алек Попов), Даниел Йорданов(прочетено от Светослав Иванов), Йова Енчева(прочетено от Весела Фламбурари), Маргарита Славова(прочетено от Теодора Димова), Катерина Добрева(прочетено от Георги Тошев), Екатерина Веселинова(прочетено от Юлия Спиридонова), Даниел Бояджиев(прочетено от Нуша Роянова), Александър Габровски(прочетено от Дамян Дамянов)
В конкурса „Писмо до мен след 10 години“ се включиха близо 100 ученици на различна възраст от много варненски училища, а есетата на отличените участници бяха прочетени от творците-участници във фестивала на официална церемония в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ пред голяма публика.
Второто издание на Международен литературен фестивал „Варна Лит 2018“ с тема „Разказвачът в мен“ се проведе от 30 май до 2 юни с финансовата подкрепа на Община Варна в лицето на Фонд „Култура“, Фондация „Америка за България“, „Солвей Соди“АД и Виваком.
Организатор е СНЦ „Международен литературен фестивал Варна Лит“ с председател Захари Карабашлиев.
В рамките на фестивала се осъществиха срещи с 30 български и чуждестранни творци в над 60 училища и школи, детска градина, университет на територията на Община Варна, включително срещи в училищата в с. Каменар и с. Константиново.
Над 3 000 деца на различни възрасти участваха в интересни дискусии с едни от най-популярните писатели, художници и журналисти у нас и в чужбина, активно задаваха въпроси на творците, училищата получиха книга-подарък от писателите. Във външните срещи и концерти от фестивалната програма участваха над 4 хиляди души.
 

Погледни още...