2019
2019

Мирела Иванова

Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 година в София. Започва да печата стихове в списание „Родна реч“ още като ученичка в  Немската гимназия. Първата й стихосбирка „Каменни криле“ излиза през 1985 година във варненското издателство „Георги Бакалов“.
Автор на седем поетични книги, най-известните сред които  са „Самотна игра“, „Памет за подробности“,„Разглобяване на играчките“, „Еклектики“ , „Любовите ни“. Издава два сборника с разкази, „Бавно“ и „Всички разкази са за теб“, и два тома с публицистични текстове. Носител е на престижни национални и международни награди за поезия, между които Наградата за модерна поезия от Източна и Югоизточна Европа, присъждана от немския медиен магнат д-р Хуберт Бурда и Националната награда за съвременна българска литература „Христо Г.Данов“ за „Еклектики“. Участник в редица европейски литературни форуми и срещи като „Европа пише“, „Поезията в града“, „Донумента“, „Родино, ронлив бряг“. През 2008 година получава от Баварското министерство на културата едногодишна писателска стипендия в Международния творчески дом „Вила Конкордия“ в Бамберг.
 
Последната книга на поетесата „СЕДЕМ. Стихотворения (с) биографии“, издадена от ИК „Хермес“ през миналата година, вече има „колекция“ от трите най-престижни награди за поезия: „Николай Кънчев“, „Перото“ и Наградата за литература на София.
Стиховете на Мирела Иванова са превеждани и публикувани на всички големи езици, включени са в редица представителна антологии на българската и европейската поезия. Има две издадени поетични книги в Германия: „Самотна игра“ и „Сдобряване със студа“ в превод на Норберт Рандов и Габи Тиман.
Съставител е на антологиите „Странстването на камъните. Осем съвременни немски поети“, „Придавам форма на копнежа. Поетеси от Сърбия, Македония и България“, „Балкански азбуки: България“. Превела е от немски стихове  на Зара Кирш, Елке Ерб, Херта Мюлер, Уве Колбе, Грегор Лашен, Ернест Вихнер, Ханс Тил и др. В нейн превод излиза и „ Историята, разказана за млади читатели“ на Ернст Гомбрих.
Мирела Иванова работи повече от петнайсет години като главен уредник на къща музей „Иван Вазов“ в София.
От 2016 година е драматург в Народния театър “Иван Вазов“.
Снимка: Цветелина Белутова


Погледни още...