2019
2019

Пламен Дойнов

Пламен Дойнов е поет, драматург и литературовед. Редактор в седмичника „Литературен вестник“, доцент и доктор на науките в Нов български университет, където преподава история и теория на литературата, академично и творческо писане.
Автор на 9 книги с поезия, на 4 поставени пиеси и на 12 тома с литературна история и критика. През февруари 2016 г. на публично четене в София обявява платформата „Нова политическа поезия“, в резултат на което същата година излиза книгата му „Балът на тираните“.
Книгата му със стихове и есета „Кафепоеми“ е издадена във Франция и Унгария, а книгата с поезия „София Берлин“ – в Полша. Изследването му „1956: Унгарското въстание и българската литература“ излиза в Будапеща.
За поезията си два пъти е носител на наградите „Иван Николов“ (2004 и 2012) и „Николай Кънчев“ (2012 и 2016), за драматургията си – на наградите „Иван Радоев“ и „Аскеер“, за критиката и изследванията си – на „Христо Г. Данов“, „Иван Радославов и Иван Мешеков“ и „Иван Динков“.
През 2013 г. президентът на Република Унгария му присъжда Златен кръст за заслуги в областта на културата, а през 2018 г. е номиниран за международната награда „Европейски поет на свободата” в Гданск, Полша.
През април 2019 г. са публикувани антологичните му книги „Поезия. Събрано и избрано“ и „Критика и есеистика. Избрано“, както и критически сборник за него – „Четири гласа за поета и критика Пламен Дойнов“ от проф. Антоанета Алипиева, проф. Антония Велкова-Гайдаржиева, д-р Митко Новков и проф. Михаил Неделчев.
 

Погледни още...