2019
2019

Свободен час с Варна Лит

Ученици – репортери ще отразят случващото се по време на Международен литературен фестивал „Варна Лит“ от 29 май до 1 юни и ще разказват своите впечатления от срещите с писатели, актьори, режисьори, журналисти и музиканти. С над 4000 посетители и 60 срещи във и извън класните стаи „Варна Лит“ 2018 г.  се доказа като уникална по рода си и устойчива платформа, обединяваща образователни и културни инициативи. Припомняме още от журналистическите материали на учениците от младежкото предаване „Свободен час“ на Радио Варна.
 

Как се ражда една книга?

Вдъхновението идва, ти се поддаваш на него, слушаш диктовката и просто записваш. Така се ражда една книга.
По време на международния фестивал „Варна Лит“ гост в предаването „Свободен час“ по Радио Варна е Теодора Димова. С нея си говорим за новата й книга, какво обича да чете и бъдещия й проект. Новата си книга „Зове овцете си по име“ писателката представи за първи път пред варненска аудитория в рамките на фестивала. Книгата съдържа текстове на християнски теми, публикувани в Портал Култура през последните години.
Теодора Димова е авторка на 9 пиеси, сред които са „Без кожа“, „Змийско мляко“, „Любовници“, „Невинните“ и др., играни в различни театри в страната и чужбина. През последните години бяха публикувани романите й „Емине“, „Майките“, „Адриана“ и „Марма, Мариам“. През 2006 г. „Майките“ спечели Наградата за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др.
В момента Теодора Димова работи върху нов роман, по който работата върви трудно, но въпреки това тя е подготвена да се справи с тази задача, която се нуждае от много четене и проучвания.

 
Линк към оригиналната статия със звук: http://bnr.bg/varna/post/100987279/kak-se-rajda-edna-kniga

Погледни още...