2019
2019

Свободен час с Варна Лит

Учениците-журналисти от младежкото предаване „Свободен час“ на Радио Варна следят с голям интерес събитията от програмата на Международен литературен фестивал „Варна Лит“.  И тази година младите репортери ще отразят случващото се във фестивалните дни от 29 май до 1 юни и ще разказват своите впечатления от срещите с писатели, актьори, режисьори, журналисти и музиканти.
С над 4000 посетители и 60 срещи във и извън класните стаи „Варна Лит“ 2018 г. затвърди статута си на уникална по рода си и устойчива платформа, обединяваща образователни и културни инициативи. Дни преди старта на третото издание на „Варна Лит“ припомняме интересните интервюта на учениците с гостите на фестивала през 2018 г.

Лупо и Тумба отговарят на въпросите на възрастните

Автор: Павло Славов

„Лупо и Tумба“ на Петя Kокудева получи национална награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна литература. Нейните книжки са любими на малки и големи и не случайно получава тази награда.
 
Коя е Петя Кокудева?
 
Петя Кокудева е родена през 1982 г. в гр. Смолян. Завършва английска езикова гимназия, по-късно получава степени: Бакалавър по „Журналистика“ и магистър по „Творческо писане“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи като копирайтър в международна рекламна агенция. Интересите й са в сферата на детската литература – занимава се с драматургия за куклен театър и води „рубрика за децата и въображенията“ – „Граматика на фантазията“. „Лулу“ е дебютната й книга, която печели Специалната награда на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“.
 
Нея я вдъхновяват срещите и разговорите с малките деца. Фен е на разговарянето с различни хора и някак появата на книгите и става съвсем естествено. Тя успява да представи трудностите на големите в детските истории, защото сама в себе си събира детското и възрастното.
 
„- Чудно, рибите в езерото все си мълчат…
– Че кой би искал устата му да се напълни с вода, докато говори, Лупи.“
 
Петя Кокудева освен автор на детски книжки е и пътешественик. Наскоро се е завърнала от 9 месечно пътуване около света. Къде е била и какво я е вдъхновило, ни разказва в интервюто.

Линк към оригиналната статия със звук:
http://bnr.bg/varna/post/100987278/lupo-i-tumba-otgovarat-na-vaprosite-na-vazrastnite
 

Погледни още...