2019
2019

Стефан Цанев

Стефан Цанев завършва журналистика в Софийския университет (1959 г.) и драматургия в Московския киноинститут (1965 г.). Работил е като кореспондент, редактор в Студия за игрални филми, драматург в Държавен сатиричен театър, в Театъра на окръзите, в театър „София“, в Драматичен театър в Пловдив. Автор е на публицистика и проза, както и на стихове и пиеси за деца. Четирилогията му „Български хроники“ е една от най-четените български поредици.
Стиховете му са превеждани на всички европейски езици, на китайски, монголски, арабски и иврит, а пиесите му „Последната нощ на Сократ“ и „Другата смърт на Жанна д`Арк“ са играни в Париж, Гренобъл, Бордо, Атина, Монреал, Петербург, Лайпциг, Висбаден, Варшава, Краков, Прага, Гьотеборг (Швеция), Будапеща, Киев, Москва, Питсбърг (САЩ), Вилнюс, Братислава, Никозия, Букурещ, Гюргево, Хага, Измир, Истанбул и др.
Носител е на наградата за поезия „Пеньо Пенев“ (1988), на националната награда за детска литература „Петко Рачов Славейков“ (1992), на националната награда за литература „Иван Вазов“ – за цялостен принос към литературата (2004) и на националната награда „Хр.Г. Данов“ – за „Български хроники“ и за цялостен принос към българската книжнина (2011), носител е и на ордена „Стара планина“ І степен – за цялостен принос към българската култура (2006).
 
 
 
 

Погледни още...