2019
2019

Ученици издават вестник „НахОДКи“ във Варна

Нов вестник се роди във Варна след дълги години липса на нови издания в този медиен сектор. Вестникът се нарича „НахОДКи“ и е ежемесечник на ЦПЛР – ОДК в морския град. Списва се от ученици-възпитаници на Литературен клуб и младежки медиен център „Касталия”, има обем от 4 страници с размер А3 и първи тираж от 300 бр.  Редактор на изданието е ръководителят на клуба Магдалена Маркова, а консултант на младите репортери е Емилиян Ялъмов – журналист с богат опит и автор на няколко книги.
„НахОДКи“ бе официално представен в РБ „Пенчо Славейков“ – Варна, а учениците, които го списват, получиха своите първи репортерски карти и текста на Етичния кодекс на българските медии, чийто принципи  трябва да следват в своята работа.

„Вестникът е безплатен и ще се разпространява в ОДК и Младежки дом. Ще може да бъде открит и в Регионална библиотека „Пенчо Славейков”. За издаването му ще разчитаме на дарители“, посочват от Общински детски комплекс. Информацията, която предлага „НахОДКи“ е разнообразна. Отделя се място на злободневни теми и на такива, свързани с изкуство и култура. В първи брой младите журналисти алармират за сериозни проблеми на връстниците си, свързани с различни зависимости – тютюнопушене, наркомании и пристрастеността към мобилните устройства.

Включени са теми, свързани с четенето и посещенията в РБ „Пенчо Славейков”, има статии за национални и регионални ученически конкурси и фестивали, за предстоящата годишнина на Детски вокален ансамбъл „Сребърни звънчета”, както и за кино. Не са пренебрегнати и атрактивни заглавия, свързани с абитуриентската мода, правилното хранене и активния спорт. Предвидено е място и за литературни творби на ученици.

Погледни още...