2019
2019

„Хавра“ от Захари Карабашлиев е романът на годината на Фонд „13 века България“

На 9 май в Литературен клуб „Перото” се проведе церемонията по връчването на Националната литературна награда за български роман на годината на Фонд „13 века България“, най-авторитетната литературна награда в страната.
Фаворит на журито (в състав Владимир Зарев (председател), проф. дфн Амелия Личева, Марин Бодаков, доц. дфн Пламен Дойнов и доц. д-р Борис Минков заслужено стана вторият роман на Захари Карабашлиев – „Хавра“.
            Наградата беше връчена на автора на церемония в клуб „Перото“ на НДК от зам. министъра на културата Румен Димитров, а самият Захари Карабашлиев призова всички присъстващи към борба срещу невежеството и изтъкна, че това е единствената война, която си заслужава да водим. Той благодари на журито и призна, че не е очаквал романът му да спечели престижната награда, но е горд да е бил номиниран заедно с  „Катафалка, два носорога“ на Петър Крумов, „Невидими“ на Наталия Делева, „Пътят към Тива“ на Яница Радева, „Фини прахови частици“ на Ангел Игов и „Чамкория“ на Милен Русков.

Погледни още...