2019
2019

Юлия Спиридонова

Родена 1972 година в София в семейството на художници. Автор е на много книги за деца и тийнейджъри и на над 400 сценария.
Сред книгите ѝ се нарежда фентъзи-трилогията „Страната на сънищата“ („Любими попътечо“, „Кралска кръв“ и „Иглата на Лабакан“); тийн-романите „Тина и половина“, „Графиня Батори“ и „Макс. Всичко на макс“; „Кръстьо частен детектив. В Долната земя“; „Приказка за вълшебната флейта“.
Тя е организатор на седмичната инициатива „Кой обича приказки“ към Детско-юношески отдел на Столична библиотека. През 2014 г. инициира създаването на читателски клуб „Летящо прасе“ (или четящ тийнейджър). Инициатор и организатор е и на кампанията „Там, където има деца, трябва да има детски книги“ за събиране на  библиотеки (от нови книги и заглавия) за читалища и многодетни семейства.
Юлия е носител на редица литературни награди, сред които Награда „Бисерче вълшебно“ 2016 в категория „Откриватели“, Литературната награда „Перото“ в раздел „Детска литература“, Националната награда „Константин Константинов“ и др.
Книгата „Кронос. Тоя нещастник!“ носи на Спиридонова и номинация в една от най-престижните награди за детско-юношеска литература в света – мемориалната награда „Астрид Линдгрен“. Тя е номинарана за престижното отличие три пъти.

Погледни още...