2019
2019

Ясни са имената на финалистите в първото издание на Европейска литературна награда „Димитър Димов“

Имената на петимата финалисти за Европейска литературна награда за романДимитър Димов“ вече са известни. В първото издание на конкурса за престижния приз ще се състезават писателите Дмитрий Глуховски, Добромир Байчев, Жером Ферари, Саулюс Шалтянис и Тайе Селаси. Победителят ще бъде обявен на официална церемония на 29 май от 19:00 часа в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна и ще получи наградата лично.
 
Организаторите на Европейска литературна наградаДимитър Димов“ обявиха имената на петимата финалисти, сред които ще бъде избран победителят в първото издание на конкурса. За авторитетния приз през 2019 г. ще се състезават руснакът Дмитрий Глуховски с „Текст“ (изд. „Сиела“), българинът Добромир Байчев с „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), французинът Жером Ферари с „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“), литовецът Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“) и британката Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“).
 
Името на победителя в първото издание на престижната награда, учредена под патронажа на кмета на Община Варна, ще бъде оповестено на официална церемония, която ще се състои на 29 май (сряда) от 19:00 часа в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. На събитието, което е част от официалната програма на фестивала ВарнаЛит, ще бъде представено и анонимното към момента жури на наградата.
 
Припомняме, че Европейска литературна наградаДимитър Димов“ се връчва за първи път през 2019 г. по повод 110-тата годишнина от рождението на известния български писател, признат и превеждан на десетки езици, сред които испански, френски, китайски, японски, монголски и др. Наградата има за цел да отличава романи с висока художествена стойност от български и чуждестранни автори от континента Европа, издадени на български език в рамките на съответната календарна година. Това е и първата награда, за която се състезават едновременно родни и чуждестранни автори, издадени на български. Конкурсът има само една категория – роман, и само една награда – първа, в размер на 10 000 лв. и специално изработена тематична статуетка.
 
В първото издание на Европейска литературна наградаДимитър Димов“ 21 родни издателства предложиха общо 39 романа, публикувани на български през 2018 г. Организаторите на наградата вече са в контакт с петимата финалисти и се очаква всеки от тях да присъства лично на церемонията на 29 май във Варна.
 
На снимката: Паметна плоча на Димитър Димов в Мадрид, Испания
 
Подробности за Европейска литературна наградаДимитър Димов“ можете да прочетете в сайта на ВарнаЛит, както и на Община Варна.

Погледни още...