2019
2019

7-годишен актьор мечтае да се превъплъти в образа на Левски

Най-младият актьор в новата постановка „Драконът“ на големия режисьор Явор Гърдев мечтае да се превъплъти в образа на Васил Левски. 7-годишният Здравко Кънчев бе забелязан за първата си роля на професионална сцена по време на Международния литературен фестивал „Варна Лит“ през месец май.

„Мама ми разказа, че Явор Гърдев е доста добър и много известен режисьор. Когато ме покани за ролята изпитах голямо щастие – че е избрал точно мен!“, признава малкият актьор.
Здравко твърди, че не се притеснява от изявата на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и въпреки крехката си възраст подхожда много сериозно към репетициите и образа на Момчето в „Драконът“.
„Другите актьори ме подкрепят, приятели сме“, споделя детето.
Явор Гърдев го открива като един от актьорите на Детска академия “Питър Пан” към Държавен куклен театър – Варна, които на 31 май представиха спектакъла “Снежната кралица”, а след него имаха специална среща с именития творец в рамките на фестивала.

„Бях много озадачен. Какво ли щях да си говоря с малките дечица за театър и режисура? Те все пак са от детската градина и най-първите класове на училище. Но притесненията ми много бързо се изпариха, когато в началото на срещата всички тези малки принцове и принцеси налетяха върху мен, започнаха да ми дърпат ушите, косата и дрехите, да ме питат кой ми е любимия цвят и дали обичам да се возя на мотор. Щях да умра от смях. По едно време родителите и ръководителите трябваше да се намесват, да ги откопчат от мен. Всички притеснения отпаднаха, повечето време се борихме по сцената и даже малко си побъбрихме за всякакви неща, които вълнуват детското въображение“, разказва режисьорът.
 
В „Снежната кралица“ Здравко изпълнявал ролята на Кай и дотогава това била най-голямата постановка, в  която е участвал. Неговите ръководители в ДТА „Питър Пан“ са много щастливи от ролята му в „Драконът“.
„Абсолютно заслужено нашият Кай получи този шанс, защото освен талантлив е и много отговорен и отдаден в изкуството. Той нито веднъж не се оплака, не се разсея. Здравко 15 пъти каза с плам и чувство една и съща реплика на различните момичета в групата, докато изберем неговата Герда. Тогава разбрахме, че това е само началото на един голям талант“, коментира Евгения Василева, един от ръководителите в детската академия.
 
Здравко ясно помни запознанството си с Явор Гърдев. „След представлението му искахме автографи и аз му поисках, а той ми написа „Чудесен Кай!“. Той е прекрасен човек и много добър режисьор, и аз много го харесвам!“, признава момчето. И макар малко на възраст, то има големи планове за театралната сцена.
7-годишният актьор мечтае силно за ролята  на Васил Левски. „Той е най-големият български герой!“, категоричен е Здравко, който иска някой ден да се изяви и в киното – в образа на екшън герой.
„Направи ми особено впечатление с ясния си поглед, точните и непоколебими отговори, които даваше на всякакви въпроси и липсата на каквото и да било сценично напрежение. Справи се много добре с репетициите, ролята му даже нарасна над предварително планирания си смислов и времеви обем, а той самият се превърна в талисман на трупата“, разказва Явор Гърдев.
„Фестивалът „Варна Лит“ е изключително ценен за град Варна, защото интелектуалният живот в морската столица става много по-пъстър и интересен. Той е чудесна провокация за деца, учители, родители и за нас – творците!“, споделя Евгения Василева.
 
Снимки: Стефан Н. Щерев

Погледни още...